Maria cambil

Les arts escèniques com a eina transformadora de la societat.

Anomalía y Excepción
BIOGRAFIA

Em dic Maria Cambil i soc creadora escènica. Faig teatre… Bé, faig moltes coses: treballo d’actriu, de dramaturga, de directora, d’ajudant de direcció, de productora, d’educadora… He estudiat Arts Escèniques a l’Escola Universitària ERAM i abans de dedicar-me al teatre he treballat com a educadora especialitzant-me en la docència teatral i en el teatre com a eina de transformació social.

Com a intèrpret destaco haver actuat a Anomalía y Excepción (2021 – 2022); haver interpretat un dels personatges principals a Al llindar de l’oblit d’Eironeia Produccions (2021) (dir. Joan Solana); entre d’altres projectes dins l’àmbit universitari com haver fet d’Antígona a l’Antígona de Jean Anouilh el (2018) (dir. Sílvia Escuder), entre d’altres. Actualment com actriu treballo amb la cia. La Nave Va fent espectacles de teatre social per a joves d’arreu de la província de Girona.

Com a actriu de cinema destaco haver protagonitzat Punto y Coma (2018) (dir. Judith Carmona), guanyador del premi millor videocreació a la V Biennal Internacional Dona i Cinema; un capítol pilot de la mini sèrie Nubes de Azúcar (2020) (prod. El Terrat i dir. David Ruiz Juanola); un curtmetratge preciós sobre la reconnexió amb la natura, Brot (2021) Neus Pagès i Alba Angulo; La prova (2020) (dir. Terenci Coromina i Maria Pau Pigem); i protagonitzat Abreacció (2019) (dir. David Alzina i Petra Vilanova), guardonat com a millor teaser a l’ERAM Presenta 2019.

Com a ajudant de direcció he treballat amb la Carla Rovira amb L’Amansi(pa)ment de les Fúries a La Villarroel (2022); amb la Clàudia Cedó amb Els Àngels no tenen fills (2021); i amb en Llàtzer Garcia a La meva violència (2021) i amb l’assistència de direcció d’Els somnàmbuls (2019) del mateix director.

He escrit, dirigit i produït Anomalía y Excepción (2021) de la que podeu llegir una crítica de Novaveu i una altra de l’Oriol Osan al Núvol de quan vam estar programades al Festival Zeta 2022 (propera funció el 21 de gener del 2023 al teatre la Gorga de Palamós); He dirigit i produït Mujeres de paja (2022), de Fran Puche, amb propera funció el 4 de març de 2023 al Teatre Ateneu de Celrà. Actualment estic adaptant en format de monòleg la novel·la Un, ningú i cent mil de Luigi Pirandello, el qual interpretaré també n’estic duent a terme la producció, amb col·laboració amb Edicions de la Ela Geminada i el suport de The Eleven House (en podreu veure un work in progress els dies 27, 28 i 29 de desembre a The Eleven House).

Com a educadora he treballat en diferents projectes com a docent teatral, com Escenaris Especials i l’ERAM Zeta; tanmateix he engegat (Artcrítics (2017), Repercussió (2018)) i treballat (La Pauleca (2016-2019), La Nave Va (2022)) en diferents projectes comunitaris i/o que utilitzen les arts escèniques com a eina de transformació social.