Maria cambil

"El teatre és un acte profundament violent."

Anomalía y Excepción
BIOGRAFIA

Em dic Maria Cambil i soc creadora escènica. Faig teatre. Bé, faig moltes coses: treballo d’actriu, de dramaturga, directora, ajudant de direcció, il·luminadora, productora, educadora… El que toca al segle XXI és ser polivalent.  He estudiat Arts Escèniques a l’Escola Universitària ERAM i abans de dedicar-me al teatre he treballat com a educadora amb infants i joves especialitzant-me en la docència teatral i en el teatre com a eina de transformació social.

Com a actriu de cinema he fet diferents projectes, puc destacar haver protagonitzat PUNTO Y COMA (2018) (dir. Judith Carmona), guanyador del premi millor videocreació a la V Biennal Internacional Dona i Cinema; un capítol pilot de la mini sèrie NUBES DE AZÚCAR (2020) (prod. El Terrat i dir. David Ruiz Juanola); un curtmetratge preciós sobre la reconnexió amb la natura, BROT (2021) Neus Pagès i Alba Angulo; LA PROVA (2020) (dir. Terenci Coromina i Maria Pau Pigem, en postproducció); Protagonitza, i protagonitza ABREACCIÓ (2019) (dir. David Alzina i Petra Vilanova), guardonat com a millor Teaser a l’ERAM Presenta 2019.

En teatre he protagonitzat ANOMALÍA Y EXCEPCIÓN (2021 – 2022) (dir. Maria Cambil), una peça on m’interpreto a mi mateixa, (spoiler, és una autoficció, fenòmen literari en el que m’especialitzo a nivell acadèmic); he interpretat un dels personatges principals a EL LLINDAR DE L’OBLIT d’Eironeia Produccions (2021) (dir. Joan Solana). A l’àmbit universitari puc destacar fer d’Antígona a l’ANTÍGONA de Jean Anouilh el (2018) (dir. Sílvia Escuder), entre altres tallers i projectes vinculats a l’àmbit universitari.

He escrit, dirigit i produït ANOMALÍA Y EXCEPCIÓN, estrenada el 2021 al Canal de Salt i reestrenada a la Sala la Planeta el 2022, podeu llegir-ne una crítica. Podreu tornar-la veure aquest estiu al Festival Zeta 2022 a Girona. Ara mateix estic escrivint la meva segona peça d’autoria, mentrestant dirigeixo MUJERES DE PAJA, una peça escrita i protagonitzada per Fran Puche de la que també n’estic duent a terme la producció i que tenim prevista la data d’estrena el 27 d’abril de 2022 a la Sala la Planeta.

En l’àmbit de la direcció, he treballat com ajudant de direcció de la Clàudia Cedó amb l’obra de teatre verbatim ELS ÀNGELS NO TENEN FILLS (2021) (prod. Sala La Planeta); el mateix any he fet l’ajudantia de direcció de LA MEVA VIOLÈNCIA (2021) de Llàtzer Garcia (prod. Produït per H.I.I.I.T, al Tantarantana); i l’assistència de direcció d’ELS SOMNÀMBULS (2019) de Llàtzer Garcia (prod. Punt Produccions, a La Sala Planeta, a la Factoria d’Arts Escèniques de Banyoles i a Escenari Brossa).

Més aviat com a extra he treballat de tècnica de llums al Festival Temporada Alta 2020 i 2021 i he dut a terme el disseny de so de l’espectacle QUE S’ACABI EL MÓN ÉS CULPA MEVA (2021) (Associació la Intempèrie).